Play On Ice - Gol 2004

Leashless Revolution going on. Olsen reiser landet rundt og preker stroppeløse øksers evangelium. I vinter spretter det opp isklatresamlinger i hver en dal hvor det fryser is. Innimellom trenger Ols hjelp til rigging av topptau og assistanse i demoområdet. Jeg og broærn ble leid inn igjen som Olsens håndlangere på Isklatresamlingen PLAY ON ICE i Gol. Som sist fylte vi de sultne studentermagene våre med fastfood på kjøreturen ned til Gol. Litt helgejobbing kom godt med da studielånet var oppbrukt for lenge siden.


Rein shower på Ca Bitch
Arrangementet var i regi av Folkehøyskolen og Markus. Det var så gjennomført at da vi kom for å rigge så hang tauene allerede oppe. Så da fikk vi klatre i stedet, med timebetaling!
Mange gira og gode klatrere i Golsjuvet. Blant annet Olsens nye lærling, Rein. En kul kid som Olsen plokka opp på plata. Han er en sånn som smiler til sola og planeter selv om han klatrer med hullete jeans og det er minus tretti. Rein og kompisen hang på testpiecen Ca Bitch. De svingte rundt i taket og imponerte småripsen fra folkehøyskolen. Reins skinnende nye stasj stod i skarp kontrast til de asfaltslitte klærne. En del fra Olsens firma. Ols mener nemlig vi må klare oss mer selv, broærn og jeg. Og at det er andre som trenger hans life coaching mer enn oss, for eksempel han Rein.
I tillegg til demoutlån av klatreutstyr var det også speedklatrekonkurranse og grilling. En tenåring i natogenser vant klatrekonkurransen. Ingen av de såkalte gode gutta turde være med.
Markus hadde også bolta en miksrute som Ols fikk i gave. Jeg skulle filme førstebestigningen og vise denne på kvelden. Ols visket til meg mens han knytte seg inn: Ruta skal hete Join The Leashless Revolution. Snakk om perfekt timing å kunne demonstrere leashless øksenes overlegenhet foran 200 tilskuere ha ha. Jeg stusset litt: Men du har ikke gått den enda da Ols..? Piece of Cake, jeg er boosta, svarte The Ols og hooket seg opp startflyttene. Nå var det bare sånn at han tydeligvis slet allerede fra første bolt. Var det mangelen på is? Jeg og broærn trodde ikke det vi så; Ols hang og sprella uten å vinne høyde. Hvor var den grasiøse Olsen som flyr oppover? Hva med boosten? Ta en fig four da mann! Eller dra deg opp, lås av og kom deg videre! Mange samlet seg som tilskuere. Tydelig gira på å få prøve ruta dersom Alphamale Ols ikke klarte det. Til slutt måtte Ols bite i gresset og komme ned. Spakern med sine tynne lemmer fikk lov til å prøve. Ols grynta noe om at Spakerns preklipte førstebolt var dårlig stil. Vi andre ba Ols skjerpe seg. Og sånn ble det at Spakern fikk førstebestigningen av ruta som fikk et navn ingen husker.
Men så skjedde noe som tok oppmerksomheten vekk fra Olsens fiasko, kompisen til Rein tok en suser på islinja til venstre, tippet rundt og slo ryggen. Han var ok men måtte på sykehuset. Stakkarn klarte så vidt å komme seg opp til veien på egenhånd. Alle ble minnet på at isklatring kan være farlig.
Legenden Thomas Carlström
På kvelden var det show på Folkehøyskolen. Skandinaviske gründern Thomas Carlström viste bilder fra old days, den gangen isklatring virkelig var for de harde gutta. En skikkelig tøff legende med bredt smil og verdens tykkeste brilleglass. Ols showa også. Det utviklet seg til et ad hoc foredrag om isklatringens historie. Selvsikker og full av karisma dro Olsen i vei med en del halvsanne fakta. Dessverre for han satt Carlströmen i salen og irettesatte alle feil i fordraget; ”Neeej inte nittonhundrafemtitvå! Det var jo femtifyra! Det måste du veta Olsen!” Vi i publikum lo godt. Jeg viste også film fra dagens klatring som jeg hadde redigert i all hast. Var mest fornøyd med scenen der Olsen hang og sprella. Etterpå fikk jeg kritikk av Onkel Jo som syntes musikken i filmen var veldig dårlig.

På søndagen var det påskestemning i juvet. Under lunsjen datt 50 tonn istapper i et avsperret område av craget ned rett foran nesa på 200 klatrere. Heldigvis var ingen under isen da den kollapset, men vi ble igjen minnet på at isklatring kan være farlig. Men når enden er god er allting godt. Vi fortsatte med lunsjen, The show must go on.

Fotocred: Markus Landrø

The Ols swiningProgrammet

No comments:

Post a Comment