Olsendrivers Julegavetips #1: BERGTATT - Fjellenes historie og fascinasjonen for det opphøyde

Tidligere hadde vi en uhøytidlig avstemningen om navnet på Norges fjellkjede. Debatten ble startet av geologen Henrik Svensen som påpekte at Norges fjellkjede mangler et etablert navn. Nylig utga Svensen boken Bergtatt - Fjellenes historie og fascinasjonen for det opphøyde. Boken er et hot julegavetips til alt fra joikanisser til cragautister.

Hva er hensikten med fjell og hvordan oppstod de? Fjellenes hensikt er selvfølgelig at vi skal klatre i dem. Men hvordan oppstod de?

Boken forteller om den vitenskapelige historien bak bergarter og fjellkjeders opprinnelse. Man lærer om menneskenes forhold til fjell opp gjennom tidene, sett ut i fra religion, filosofi og vitenskap. Svensens entusiasme for fjell og geologi preger hele boka. Han deler også sin fascinasjon og tilnærming til fjellet på et mer personlig plan. Vekslingen mellom personlige historier og de mer akademiske funker veldig bra. Som klatrer kjenner man de fleste fjellkjeder ved navn og kjenner seg igjen i skildringer fra nære og fjerne fjell.

I et kapittel forteller forfatteren om da han etter prøveboring uten tillatelse pådro seg grunneierens vrede et sted på vestlandet. Morsomt beskrevet og noe vi klatrere absolutt kan relatere til. Tydelig at klatrere og geologer har veldig mye til felles.
Jeg skal ikke gå mer i detalj, men sier bare: Sett denne boka øverst i brevet til Julenissen, eller kjøp den til noen du setter pris på.

No comments:

Post a Comment