Vinner av Alpinizmus Quiz No.1

Vinnern av Alpinizmus Quiz No1 er trukket ut ved loddtrekning. Egentlig ville jeg velge en av dem som smisket mest, men broærn insisterte på trekning. Vi gratulerer Martin Øen med seiern. Du vil motta fete premier fra VPG i posten Martin. Under bildet av premien er Dag The Dog sin fasit til quizen. Takk til alle som deltok. Det viktigste er ikke å delta, men å vinne den flotte premien hoho.

 The Grand Price. Men hvor er prusikken lissom?

Hva er navnet på laven som vokser på fjellbjørka og som kan gi deg en pekepinne på gjennomsnittsdybden på snøen i området du ferdes i?
Fasit: Snømålelav, også kalt snømerkelav(Parmelia olivacea). Vokser på jevn bark og særlig da på fjellbjørk og or. På fjellbjørka er det et tydelig skille der snømålelav ikke vokser, barken på fjellbørka vil dær være veldig lys. Snømålelav trives ikke der det ligger snø.

Hva er sastrugi?
Fasit: Sastrugi er furer i snøen skapt av vinderosjon, sterk vind sliper snøen og kan skape "bølger" og rygger som kan være opptil 1meter høye. Svært ubehagelig å ferdes på ski i slike formasjoner. Furene ligger parallelt med fremherskende vindrettning.
Du har sikkert opplevd å se snø som er farget rød, gjerne på fjellturer under vår og sommeren. Hva er navnet på det røde fargestoffet?
Fasit: Fargestoffet er Astaxanthin, kommer fra en grønnalge med det imponerende navnet Chlamydomonas nivalis. Fargestoffet astaxanthin er det samme som gir rødt fiskekjøtt, rød paprika og tomater.
  
VPG stiller med premie til Olsendrivers Alpinizmus Quiz. Takk for bidraget.No comments:

Post a Comment