Winter Game On! Storen via Andrews Renne 22.09.2012

Skagadalen 21 -23.Sept 2012
På: Meg selv og Dr.Henky.
S&D: Andrews Renne, Store Skagastølstind. En flukt fra virkeligheten inn i en mer virkelig virkelighet; Alpinismus.
Forhold: Vintercrispt og litt damp i toppen av renna lzm. Vindstille. Skyfritt. Et ganske feilaktiv førsteinntrykk for Henky hehe.
Foto: Dr.Henky og meg selv.

Halv fredag, så bat out of Trondheim. E6 og VPG kaffe. Shoppe shoppe, høstveger mot fjellene med tiltagende Montanafaktor. Toppet seg da vi rundet vannskillet i solnedgang. Hurrungane i tjuefirekarat rett i fleisen. Hvorfor er jeg tilbake først etter tolv år? Jeg bor jo bare fire og en halv time unna…
Snublet oss opp til Klubhytten i mørket. Vindstille og med snøskille ca ved hytten.
Opp syv på lørdan. Planen var Nordøstflanken på Store Dyrhaugstind etter inspirasjon fra denne bloggen og denne. Ruslet av gårde i nitiden med minimalt rack og god tid, trodde vi.Nesten oppe ved breen innså vi at snøen vi vasset i til knærne kanskje var et tegn på en viss skredfare oppi flankene. Der lå snøen tykt, nedre toer partiet var nesten helt dekt av snø. Bestemte oss kjapt for å heller prøve Storen. Gå opp mot hjørnet med opsjon på enten Heftyes eller Andrews. En vinn-vinn-situasjon. Jeg tok lett på det. Men det krevde mer rack og to tau til retur. Jeg løp ned til hytten mens Henky pløyde opp breen. Nerover gikk det unna. Kastet utover racket i hytten og dro med meg en masse stål, aluminium og nylon.
Følte meg fit som føkk oppover. Hihiii så sprek jeg er! Helt til breen. Der fikk jeg en skikkelig smell. Glad for å følge Henkys spor opp til Bandet der han ventet. Et skred dundret i Dyrhaugssiden og bekreftet at vi hadde gjort et klokt valg.
Snødybden økte med høydemeterne. Stegjern på nesten rett ovenfor Bandet. Hadde undervurdert forholdene på anmarsjen. Vi var slitne begge to men vi kom oss jevnt og trutt opp mot hjørnet. Solen stekte bra så vi valgte Andrews som fortsatt lå i skyggen. Tre taulengder med Winter Wonderland. Masse kule flytt, graving, banning, banking av bolter, banking av hexer, alt som er gøy på en gang. Åssen kom jeg opp her for fjorten år siden med bare en øks? Nei miksklatring på lette ruter er gøy ooooo mæææææn.
I Skaret under toppen var sola på sitt høyeste. Hele Storen dampet og vi ble innhyllet i særdeles lokal tåke i noen minutter. Toppen var pakket i tørrsnø som nesten skjulte pissflekkene fra nordtindaspirantene. Vi sugde inn utsikten og det lille av drikke vi hadde igjen. På toppen av Skandesfjellene. På toppen av verden. Alpinismus Alarm!
Jeg var usikker på å rote meg ned til helikopterslynga, så vi valgte samme vei ned som opp. Fant ikkeno etablert anker, samme hvor mye vi gravde. Dem blokkene vi fant stolte vi ikke på, så vi satte tre fine kiler og firte oss ned i solnedgangen. De neste to ankerne var etablert fra før. Nederst i renna backet jeg opp en gammel slagbolt med en kile og vi kom oss trygt ned selve klatringen. På svaet under sugde snødekte sva med vestveggen som hoppkant. Vi satte nok et anker en siste rapell bragte oss ned til flatere snøbakker.
I boblen fra hodelyktene malte vi i vei nerover breen. Lykkelige men mer slitne enn forventet. Ved hytta hadde Henky entrecote, lammekotelletter og potetstappe fremme på fem minutter. Det smakte så jeg nesten begynte å grine. Øllen var så god at jeg skalv. Overload av gode inntrykk absorberes av en uttørket og frynsete kropp.
11 timers kvalitetsøvn på Schjelderubens rom, seng nummer fire. Alpinismens bakrus er den beste rusen. Jeg står opp, åpner døren og ser rett på Slingsbys isøks der den henger på veggen. Under det innrammede lommetørklet med hellig snørr fra den store tindebestigeren. Jeg bukker ærbødig og går mot kjøkkenet. Der slår en vegg av bacon og kaffe meg nesten i svime. Setter oss ut i solveggen med Skagadalen som reflektor. Megasun on steroids. Vi spiser en frokost som går over i lunsj og middag. Alle kombinasjoner er lov. Øl, eplekake, bacon, kaffe og mer øl. Så varmt at jeg slår hull i isen og tar et bad. Himmel på jord. Vi holder hviledagen hellig.
Et taulag på tre kommer nedover. De har startet i griseotta fra Turtagrø og bailet fra V-Skaret. Klokt valg da de hadde med kun en isøks hver og nok forventet litt mindre vinter. Etter å ha gjort opp hytta går vi høye på alpinismus ned til bilen. Storen i hvitt over oss. Høsten er gul under oss.
I dag er jeg fortsatt høy på turen. Alpinismens bakrus er den beste rusen. <CR Slutt>

15 comments:

 1. Anonymous11:39:00 AM

  FØKKELIGFØKKFØKKFØKK! For noen bilder, for en tur, for en personlig CR! Føkkings brilliant! Denne slo meg rett i bakken, rett og slett.

  Og mad cred for søndagen. Birken-geeks, orienteringsløpere og mellomledere ville sikkert driti seg ut med å desperat makse søndagen med en eller annen topptur, for å så kollapse mandagen, mens dere bare softer med stil, nyter livet i alpinismus som kullisse. Jeg bøyer meg i støvet her jeg sitter og flytter på streker. Nice move!

  Broærn

  ReplyDelete
 2. Anonymous11:44:00 AM

  Ååå gamla Skagastölen . Där karriären började en gång! Morfar i stövlar o jag i gympaskor...
  Ett helgjutet cr som vanligt .Tack/ JO

  ReplyDelete
 3. Anonymous12:08:00 PM

  Inspirerende! Folk depper for at sommeren som aldri kom er over og dere åpner vintersesongen med stil.

  ReplyDelete
 4. Anonymous12:48:00 AM

  Det er dette som er klatring! Alt annet er og blir gnukking.

  Birger Bussjåfør

  ReplyDelete
 5. Anonymous2:02:00 AM

  http://www.dagbladet.no/tegneserie/rocky/?1348437600&d=1

  ReplyDelete
 6. Anonymous2:27:00 AM

  haha den rockystripa var litt for på kornet fåsds

  ReplyDelete
 7. Anonymous3:08:00 AM

  Åjåjåjåjåjåjåjåjjjjjjj:)

  ReplyDelete
 8. http://xkcd.com/77/

  ReplyDelete
 9. Anonymous4:02:00 AM

  Fabelaktig !!

  ReplyDelete
 10. Anonymous5:08:00 AM

  Fantastiskt! Vilka bilder och vilken helg ni måste ha haft! Väcker minnen från mitt forna liv : http://medlem.spray.se/eriksandelin/hurrungane/hurrungane.html

  ReplyDelete
 11. Anonymous10:30:00 AM

  Satans djävlar, här står jag med läckande stövlar och ungar i Optimist-jollar och svär.
  Sol, berg och puder är ju det man vill ha nu.
  Dags att rota fram fellar och Vasalopps träningsprogrammet!
  Underbara bilder.
  /Stuck in Uddevalla

  ReplyDelete
 12. Anonymous11:09:00 AM

  Vasaloppet; LOL!

  ReplyDelete
 13. Anonymous11:54:00 PM

  Enig med de andre her, fabelaktig CR. Får sinnsykt lyst til å bytte ut noe av cragrottelivet med fjell-liv. Men det går vel ikke når anmarsjen til Hauktjern er blitt "lang"...

  J.

  ReplyDelete
 14. Herlig - hvem blir med neste godværshelg? Dette må jeg få gjort selv. Hilsen Knut I. Tønsberg

  ReplyDelete