Vinner av Alpinismus Quiz No.3

Beste quizen ever. Og hvor mange sender inn svar? Tre føkkings personer. Vi gratulerer Martin Olslund med seiern. Ikke bare er Rusbrusen Fra Kongsberg landets toppalpinist, han er også den som kan mest om vår nåååble spååårt. Gratulerer med seiern Martin! Du får masse fint stasj i posten fra VPG. Endelig fåru litt skikkelig utstyr inn i sneglespiserracket ditt.


VPG har laget et Baile kit til deg bestående av:
 • 7mm tau
 • Dyneema slyngebånd
 • Sydde slynger
 • Gamle karabinere
 • En dårlig kile
 • Og en lue fra VPG, slik at du holder seg tørr bak øra.

Under bildet komme fasit på quizen.
Photo cred venster: Scott Sørli. Høyre: Baile kit1. I 1977 gikk Henry Barber og Rob Taylor Vettisfossen for første gang. Hvem var med disse gutta fra Boston på de første taulengdene, men klokt valgte å gå en variant ut til høyre for ikke å ha 4 mann på toppsøyla samtidig?
Fasit: Tomas Carlstrøm og Håkon Gammelsæter. De fulgte ettehvert ei isrenne noe til høyre for Vettisfossen. Anbefales å lese hele historien i NTK Norsk Fjellsport fra 1983.

2. Vettisfossen er for mange bare en drøm, for noen holder det ikke å gå den bare en gang! Etter det Olsendrivern og DtD kjenner til er det kun en person som har gått den 2 ganger og det på under ei uke! Hvem er det?

Fasit: Harald Harstad! Harald klatret Vettisfossen første gang 26 mars 2006 sammen med Emil Anton Dekker Haug. Harald ledet alle taulengdene over iskjegla og de toppet ut i kveldsmørket. For å være sikker på å få gått Vettis før det var for seint på sesongen kontaktet Harald Emil.
Den andre turen ble gjennomført kun 3 dager etterpå sammen med Sigurd Felde. Harald og Sigurd hadde en avtale om å klatre Vettis i løpet av vinteren. Sigurd var på vei hjem fra isklatring i Canada og vanskelig å nå på mobilen, men når han landet i Bergen stilte Harald opp! De brukte halvparten av tiden. Se fimen fra turen her og en lettet Harald(innvendig i allefall!) toppe ut sammen med Sigurd;
http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/163997/

2b. Nevn navnet på en av de som var med denne karen på Vettis.
Fasit: Enten Sigurd Felde eller Emil Anton Dekker Haug.

3. Stetind reiser seg 1392 meter over Stefjorden. Fra toppen er det som kjent fantastisk utsikt. Hva er navnet på det høyeste fjellet du kan se fra Stetind?
Fasit: Kebnekaise. Er du heldig og har klart vær ser du både syd og nord toppen av Sveriges høyeste fjell Kebnekaise. Sydtoppen er det høyeste punkte, men ettersom det er en toppbre varierer høyden. I Lantmeteriverkets Fjellkarta revidert 1991 står det 2117moh, siste måling viser 2101moh. Nordtoppen er 2097moh. Kebnekaise ligger 85km øst sørøst for Stetind.

Vi avlutter Quizfasiten med Tomas Carlströms bilde av Henry Barber og Rob Taylor på Vettis under førstebestigningen.

Foto: Tomas Carlström

3 comments:

 1. Mora til Hugo1:08:00 PM

  Fett, og for et bilde!
  Kred til www.olsendriver.blogspot.com/bilder av mora til grimz

  ReplyDelete
 2. Anonymous1:20:00 AM

  Sikkert like greit at alpinutstyr går til en person som faktisk er ute og støter!

  Men spørsmål 3 hadde skyhøy joikafaktor. Er dette veien Olsendriver skal gå videre?

  ReplyDelete
 3. Anonymous2:11:00 AM

  Joika, er det bra eller dårlig?

  ReplyDelete