Bolteføkkøppen fortsetter - Hettpiggen 2013

I 2011 ble det satt tre borebolter på Hettpiggen i forbindelse med innspillingen av 71 Grader Nord. Boltene ble plassert av Storm Adventures som var leid inn som sikkerhetsansvarlig. Boltene ble satt et sted der man kan sikre med naturlige sikringsmidler. Dette vakte reaksjoner i fjellsportmiljøet og Storm Adventures tok ansvar og lovte å fjerne boltene. Nå har vi fått bekreftet boltene fortsatt er. I forbindelse med denne saken har det også kommet opp meldinger om at det i forbindelse med 71 Grader Nord er satt minst like provoserende bolteinstallasjoner andre steder i alpine områder.

"Vi beklager boltingen av Hettpiggen, som både er en etablert rute, og befinner seg i en nasjonalpark. Storm Adventures vil ved første anledning fjerne boltene, og fylle hullene med steinsement."

Storm Adventures 08.12.2011

Hettpiggen sommeren 2013: De tre boltene står der fortsatt. Rett ved siden av finner man kilerisset og blokken man kan legge slynge rundt. Hettpiggen er en av Norges mest klassiske klatreturer. Der har folk klatret siden 1925 uten behov for borrebolter da fjellet tillater naturlige sikringsmidler. Fotokred: T-Man

Hva nå? Vi mener også at det er på tide at det kommer frem en status på:
- hvor mange bolter som er satt i forbindelse med 71 Grader Nord opp gjennom årene?
- hvilke plasser det er satt bolter?
- hvorvidt 71 Grader Nord og deres innleide sikkerhetsansvarlige har tenkt å fjerne boltene de har satt rundt omkring i norske fjell?

71 Grader Nord etterlater seg et spor av borebolter i den alpine norske naturen. Vi har kun foto å vise fra Hettpiggen, men andre steder har de satt minst like provoserende bolteinstallasjoner


Personlig mener vi at trenden i dag er at omtrent all provoserende adferd og inngrep i alpine klatreområder blir utført av profesjonelle som tjener penger på klatreaktiviteten. Da tenker vi på guidevirksomhet, turistnæring, sponsede klatrere og tv-produksjon.

Uten å kunne vise til statistikk påstår vi at i dag står kommersielle aktører bak majoriteten av boltingen i norske alpine områder.

Sponsorene til disse aktørene bør gjøres oppmerksomme på hva som foregår. Vi håper også at de som sitter med pengene kan ta ansvar og påvirke all kommersiell aktivitet i retningen av å minimere inngrep i norske fjell.

Alpine fjell i Norge er først og fremst unike på grunn av fraværet av borrebolter. Det uberørte gjør fjellet verdifullt, også for de kommersielle.

Riktignok var det Storm Adventure som satte boltene, men 71 Grader Nord og resten av de involverte har alle et ansvar synes vi. 


Vi oppfordrer alle med interesse for uberørt natur å henvende seg direkte til de involverte rundt 71 Grader Nord programmet for å gjøre dem mer bevisste rundt sporløs ferdsel.

71 Grader Nord apparatet:

Sponsorer:

K og M Grimsæth, 11.august 2013

20 comments:

 1. Anonymous2:34:00 PM

  Jeg ser ikke problemet. Bolter er små, usynlige lifesavers man ikke trenger å være varsom med å plassere eller klippe. De øker tilgjengelighet og trygghet i fjellet, nasjonalpark eller ikke, og er ikke til sjenanse for noen som ikke leter etter sjenansen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Du ser ikke problemet?

   Urørt natur, er urørt natur. Skjemmer du bort Naturen, mister man det "naturlige" med det.

   "lifesafers" er det heller ikke, for det øker "tilgjengligheten" som du sier det, for ufaglærte utøvere. Vips så har du flere mennesker som ikke har noe der å gjøre.

   Fjellet er ikke for alle. Fjellet er for de som har forutsetningene til det. Ikke alle har det og tilrettelegging bør heller ikke finnest sted.

   Ønsker du å kjøre bil må du ta lappen. Ønsker du å kjøre båt, må du ta båtførerlappen. Ønsker du å hoppe fallskjerm må du lære deg det. Selv med allmenretten i behold, er ikke det samme som at det er bare å stikke opp til Jotunheimen å begynne å klatre. Man må tillegne seg kunnskapen som trengs for å benytte seg av naturen. Denne kunnskapen kan ALLE få med enkle grep. At du ikke gidder å ta deg tiden til å tillegne deg kunnskapen som trengs så skal ikke vi tilrettelegge naturen for deg.

   Vi får mindre og mindre urørt natur. Og giddaløshet, skal ikke komme seirende ut.

   PS: Når de med funksjonshemming sier at naturen ikke er for alle, og støtter "urørt natur". Bør dette utsagnet være en vekker for de fleste!

   Delete
  2. Anonymous4:05:00 PM

   Å sette stål i naturen er ikke forsøpling, ei heller reduserer det urørthet i større grad enn topp-bøker, varder, trig-punkt eller annet man finner i fjellet. Om man er god til å klatre og sikre, betyr det ikke at man ikke er tryggere med et boltet topp-anker enn man er med et anker av en camalot og ei slynge, eller hva det nå er man normalt setter akkurat der.

   Tilgjengelighet kan det for eksempel øke ved at det tillater læregutten å lede siste-lengden uten at læremesteren trenger å være redd for å rive med seg hele laget om han faller på tur etter. Det kan også gjøre det mulig for klatrere som reiser langt og ikke vil bære med seg et rack å klatre - kanskje ikke med kun boltene på toppen, men hvorfor ikke bolte hele ruta?

   Å bolte toppen er heller ikke et tegn på giddalaushet, eller en seier for giddalausheten. Om man er der oppe er man ikke giddalaus, da har man tatt steget, og den gjengen som boltet (jeg tenker på 71° Nord) er det da lett å anta at har senket graden av giddalaushet generelt. Folk blir ikke mer giddalause av at terskelen for å komme seg ut blir mindre - som den jo blir for hvert eneste boltede toppanker, eller bolter generelt for den del. Tvert om kan det være at bolter er det som skal til for at folk skal overvinne giddalausheten. Om det er sant at vi virkelig får mindre og mindre urørt natur, er det et tegn på at giddalausheten er i ferd med å tape, og det å bolte vil være enda en spiker i kista for giddalausheten.

   At noen funksjonshemmede mener det er bra at de selv ikke kan ferdes som funksjonsfriske, er ikke et argument for hvorfor det er synd å bolte det omtalte toppankeret.

   Delete
  3. Anonymous7:54:00 AM

   Her er det snakk om to bolter etter to taulengder. På den plassen det er enklest å sette kiler på hele Dovre. Jeg ser på bildet at det ikke er slynger eller sjakler der. Det viser at dette ankeret heller ikke benyttes som rapell?
   For oss vanlige er det tiltak å ta med borr. Men når man flys opp med helikoper så er det kanskje enklere å ta med borr enn kiler for en giddalaus sikkerhetsekspert.

   Delete
  4. Anonymous12:27:00 PM

   Plasseringen av boltene egner seg dårlig til rappell etter min mening. Hvis det var hensikten å lage rappellfeste er det mange mye bedre plasseringer på piggen. F.eks. der vi andre rappellerer ned.. ;-)

   Delete
 2. Anonymous3:06:00 PM

  Kan være rimelig lite lifesaving i å senke terskelen for å bevege seg i vertikaltfjell.

  K

  ReplyDelete
 3. Anonymous9:42:00 PM

  Norsk fjelltradisjon har vært å skaffe seg kunnskap og ferdigheter slik at fjellet mestres. Det å senke terskelen ved å tilrettelegge er og bør aldri være løsningen.

  T

  ReplyDelete
 4. Anonymous12:23:00 AM

  Første kommentaren: Jeg har selv sett boltene der. Det høres ikke ut som om du forstår hvordan de er satt. Når man kommer opp til boltene har man klatret to taulengder på kiler allerede (en lett og en 3+. Boltene fungerer ikke som rapellanker, men standplass. Det er enkelt og like sikkert å sikre med kiler der. Hvordan er det sikrere å klippe tre bolter etter hundre meter klatring? De vil ruste og må følges opp om noen år. Mener du at Hettpiggen skal kunne klatres av folk som ikke kan sette kiler? I så fall må fjellet fullboltes. Det ville ikke øke sikkerheten fordi det er såpass slakt at da måtte man bolte hver meter = 100 bolter, for ikke å slå seg ved fall. Henger ikke på greip. Bare tull.

  Her er en beretning fra en på peakbook som bemerker boltene: http://peakbook.org/no/tour/62564/Sn%C3%B8hetta-traversen.html

  AA

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous3:21:00 PM

   Jepp, trodde ikke mine egne øyne da jeg så boltene der for et par uker siden. Begynte å spekulere på om noen andre hadde boltet...

   Bolting her for økt tilgjengelighet er jo bare tull. Som andre sier må du bruke naturlig sikring oppover til boltene uansett.
   Dessuten; hvis noen kommer seg litt for lett opp til Hettpiggen og så går videre vil skitten virkelig treffe vifta når de så skal klatre opp til Vesttoppen. Og de ikke får det til og må klatre opp til Hettpiggen igjen fra motsatt side. Men-men, da er det vel bare å ringe etter Sea-King'en..

   /SturlaS

   Delete
 5. Anonymous9:37:00 AM

  Ser ikke ut som gutta fra Storm adventures tar det så tungt at de har boltet hettepiggen..

  https://www.facebook.com/groups/278358042199058/
  (se ganske langt nede på siden)

  mener bestemt at "..ved første anledning" ikke bør ta minst 2 år. Så gutta fra Storm burde snarest dra den bleikfeite østlandsrævva si opp på hettepiggen og fullføre det de har lovet.

  BW

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous12:25:00 PM

   Kan du referer hva som står der for oss som ikke er på face?

   Morra til Grimz

   Delete
  2. Anonymous2:54:00 AM

   Glisebilder med drillen i aksjon for eksempel, og bilder av Hiltireklame som skryter av at 71grader nord-crewet bruker Hilti i sitt arbeid.

   Delete
 6. Akkurat hvilken type henvendelese sikter "Olsen" til ? kunne skrevet noe som kan copy-paste i en mail. så kan man spamme med LNT mailer...

  Dette er jo forsøpling, og det har jo hjemmel i straffeloven. hadde vert fint å fått en domm som sier at disse boltene er forsøpling slik at senere tilfeller kan behandles raskt og juridisk.

  Naturvern er viktigere en noen gang, om det er vindmøller eller borrebolter er ett fett, hold Noreg reint!

  ReplyDelete
 7. Anonymous2:27:00 AM

  Her mener jeg Usain må komme på banen!

  ReplyDelete
 8. Fikk akkurat svar på en mail til Rune Malterud, i Storm Adventures. Han skriver: "Boltene på Hettpiggen er fjernet og jeg beklager både at de ble satt og at det tok lang tid å få dem fjernet."

  ReplyDelete
 9. Dette er det største såkalte i-landsproblemet jeg har lest om på lang tid. Hvis de som mener at boltene "forsøpler" fjellet og "tilrettelegger" for ufaglærte folk, skal man da også fjerne klopper og stier i fjell, skog og mark? Hadde det ikke vært for at 71 grader nord har stor interesse av å verne omdømmet sitt, hadde de nok latt være å fjerne boltene fra fjellet. Slike bolter finnes i flere norske fjell og er satt opp av andre enn 71 grader nord. Dette er det gode grunner til, og så lenge de ikke skaper problemer for oss klatrere bortsett fra å se stygge ut og minne oss på at faktisk andre alminnelige folk også kan klatre, bør man slutte å syte og bruke tiden sin på annet.

  ReplyDelete
 10. Dette er det største såkalte i-landsproblemet jeg har lest om på lang tid. Hvis de som mener at boltene "forsøpler" fjellet og "tilrettelegger" for ufaglærte folk, skal man da også fjerne klopper og stier i fjell, skog og mark? Hadde det ikke vært for at 71 grader nord har stor interesse av å verne omdømmet sitt, hadde de nok latt være å fjerne boltene fra fjellet. Slike bolter finnes i flere norske fjell og er satt opp av andre enn 71 grader nord. Dette er det gode grunner til, og så lenge de ikke skaper problemer for oss klatrere bortsett fra å se stygge ut og minne oss på at faktisk andre alminnelige folk også kan klatre, bør man slutte å syte og bruke tiden sin på annet.

  ReplyDelete
 11. Dette er det største såkalte i-landsproblemet jeg har lest om på lang tid. Hvis de som mener at boltene "forsøpler" fjellet og "tilrettelegger" for ufaglærte folk, skal man da også fjerne klopper og stier i fjell, skog og mark? Hadde det ikke vært for at 71 grader nord har stor interesse av å verne omdømmet sitt, hadde de nok latt være å fjerne boltene fra fjellet. Slike bolter finnes i flere norske fjell og er satt opp av andre enn 71 grader nord. Dette er det gode grunner til, og så lenge de ikke skaper problemer for oss klatrere bortsett fra å se stygge ut og minne oss på at faktisk andre alminnelige folk også kan klatre, bør man slutte å syte og bruke tiden sin på annet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous10:59:00 AM

   Boltene der de stod hjalp ingen. Andre enn 71 grader nord. Det de gjorde minner mer om å bygge en ny sti ved siden av en etablert sti, eller legge klopper til en gangs bruk ved siden av den som alle bruker. Men det skjønner du dersom du klatrer Hettpiggen. Den er like lett å klatre nå som den var med bolt på toppen.

   Delete