Harbak CR av Barbie Ken

Barbie Ken  har sendt vårs denne CR'n fra sin fine ferietur til Harbak med dama forrige uke. Superparet var aktive på Harbak for  ti år siden da plassen var kjent som en nyoppdaget buldredestinasjon som åsså viste seg å ha kileklatring i verdensklasse. Rammelveggen var hotspoten dengang, med blant annet M&M, broærn, JoA, Morten B og ICO Statistics som primus motorer. I årene etter har mange crag blitt utviklet, men det meste er fortsatt noe obskurt i forhold til buldringen. Tusen takk for at vi får dele CR'n på drivern, Barbie Ken. På Harbak finner man det fineste livet har å by på.HARBAK CR AV BARBIE KEN

På: M&M
Andre: Gz og frøken Harbak
Andre andre: Ze Germans
SnD Koldalsnova: Stoff, Stil Og Staffasje, 6-; Heimat Te Helgeland, 6-
SnD førstebestigning Koldalsnova: Mimrerisset, 7; Nostalgi, 7+
SnD førstebestigning Buskapsvika: A Message To You, Ruudie, 7-; Private Dancer, 8-/8

Så var vi tilbake i Trøndelagen ni år etter at vi forlot Korsgata og Gløshaugen. Veldig merkelig å komme tilbake til en by man har tråkket rundt og vokst opp i og så plutselig forlatt uten å se seg tilbake. Årene raser av sted og plutselig står vi igjen på dekket på Fosenferga med sola og en frisk havbris i ansiktet og lurer på hva som skjedde.

Hvordan ser det ut der ute? Er det som jeg husker det? Vi stopper og myser mot de samme veggene på veien utover Fosen. De samme veggene som vi stoppet og så på, men aldri gikk opp til for ti år siden. Vi går ikke opp og ser på noen av de nå heller. Harbak er prikk likt, like vakkert med havet og strendene, steinene og veggene. Rammelveggen er der og Siri Bjerkes Død og klippen på pynten som nå har et tyvetalls ruter og heter Koldalsnova.

Vi innlosjerer oss på Harbak gård og treffer Gz som kommer rullende i 4runneren med frøken Harbak på armen. Utspekulert type, nøyer seg ikke med å førstebestige halvparten av rutene på Koldalsnova, han må ha odel på klippene i tillegg.

Det er kveld og vi rekker en tur opp om nycragget, der vi har fått tips av Kjetil om å starte med Stoff, Stil og Staffasje. Fantastisk rute opp en bratt egg signert VPG-Rune. Rekker såvidt en seksminus til før sola synker ned i havet. Det er så vakkert at det smerter. Og vi kan slå fast at noen av superlinjene fortsatt er ubestegne. 

Vi ser ut hver vår linje midt på klippen. Margrethe rensker et fingerriss som skrår mot høyre mellom Nøtteknekkeren og Heimat Te… Fingerrisset stopper midt i veggen og der er løsningen en krimpetravers ut til Heimat. Jeg begynner på det opplagte diederet til venstre for Nøtteknekkeren og rensker en linje som drar ut til venstre under blokkene til eggen, selve kulminasjonen av Koldalsnova, og videre opp toppveggen på krimpere. Begge rutene er nydelige. Margrethes Mimrerisset med sin rene linje og spenstige travers, sikret med en liten kamkile. Nostalgi er stor og flott med bratt, men lett klatring halve ruta før et traverscrux ut til eggen. På eggen henger man bokstavelig talt på hjørnet av Harbakfjellet med Norskehavet i ryggen. Toppveggen er eksponert og pumpende og der får man inn et par medium kamkiler i et grunt tverriss. En sur dag med kuling og yr blir perfekt med førstebestigninger etter rensking og topptaurunde.

Søndagen våkner vi til regn og skodde. Frokostkaffen glir over i sen frokost og det er lett å finne roen i stabburet på Harbak gård.  Etterhvert letter tåka for godt for turen. Vi får en buldreøkt i ettermiddagsola og de neste dagene er det skyfritt og på grensen til for varmt å klatre. På vei til Strandbaren på Stokkøya stopper vi og ser på en vegg rett ved veien, i vika mellom Kongsneset og Bryggnesodden. Granity signert vår falne venn Adrien går til venstre på denne veggen. Buskapsvika står det på kartet at vika heter og det bør vel være et godt navn på cragget også. Veggen byr på fantastiske formasjoner og potensiale for flere ruter.

De siste par dagene tilbringer vi i Buskapsvika med unntak av en ettermiddag på Mats sin Kald på Føttern oppe i buldrehula. Jeg får førstebesteget A Message To You, Ruudie på blikk. Linja går et par hakk til høyre for Granity og sikter opp mot en V med et håndriss mot venstre og et fingerriss mot høyre. Bratt klatring på litt bøssete formasjoner, men fantastiske formasjoner til et halvkjipt crux i mer kompakt fjell. Ser på vei ned fra A Message… en flott og tynn linje til høyre på krimpere og slopere. Kan det være mulig på kiler? Får organisert et nytt anker på toppen av denne og testet sikringer og bevegelser på topptau. Det eksisterer et akkurat passe minimum av små tverriss og lommer å sikre i til at det blir fantastisk sportsklatring på kiler. Er avhengig av gode forhold på morgenkvisten og må til med fire ledeforsøk over to dager før jeg står på toppen av Private Dancer. Definitivt hardere enn 7+, men kanskje ikke fullt 8. Vanskelig å si når man ikke får kalibrert seg i Bohus lenger.

En drømmeuke er slutt og vi setter igjen snuten mot sørligere breddegrader. Så spørs om det blir ni år til neste gang.


 Venstre: M&M på mimretur. Høyre: Margrethe etablerer Mimrerisset på Koldalsnova.
Barbie Ken renser og sender Nostalgi på Koldalsnova. Formasjonen som VPG Rune claima og baila på da craget ble utvikla.
Koldalsnova er craget midt i bildet.Margrethe lever drømmen.
Margrethe på Høygaffel i Snørhallen.
Oppvarming til Private Dancer.

#godstemning og #kortanmarsj.

Venstre: FA av Private Dancer. Høyre: FA av A message to you, Ruudie.

Rack til Private Dancer.
På Harbak lever man gratis av havet fåsds.

Stille natt ved storhavet.

2 comments:

  1. Anonymous9:40:00 AM

    Nice!

    ReplyDelete
  2. Anonymous10:20:00 AM

    Nydelig! M&M må vende nesen nordover litt oftere

    ReplyDelete